Aantal niet-Nederlandstalige kinderen in basisscholen Vlaamse Ardennen blijft toenemen

Door Joris Nachtergaele op 9 maart 2020, over deze onderwerpen: Regio Vlaamse Ardennen

Steeds meer kleuters en leerlingen van Vlaamse scholen spreken thuis geen Nederlands. Vorig schooljaar sprak 24 procent van de kleuters en 21 procent van de lagereschoolleerlingen thuis een andere taal. Ook in de Vlaamse Ardennen neemt deze groep leerlingen in het basisonderwijs toe. Vlaams Volksvertegenwoordiger en burgemeester van Maarkedal Joris Nachtergaele: “Nederlands is hét bindmiddel voor de lokale gemeenschappen en verenigingen. Daarnaast blijft het Nederlands de basis voor het opbouwen van alle andere kennis. Ook lokaal zullen we hierop moeten blijven inzetten.”

 

Vorig schooljaar had 24 procent van de Vlaamse kleuters en 21 procent van de Vlaamse leerlingen lagere school een andere thuistaal. Tien jaar geleden was dit nog 16 procent van de kleuters en 12 procent van de leerlingen in het lager onderwijs.

 

Oudenaarde 1 op 10, Ronse bijna de helft

De cijfers stijgen niet enkel in de Vlaamse grootsteden, maar ook in de Vlaamse Ardennen neemt het aantal kinderen in het basisonderwijs die thuis geen Nederlands spreken toe. In Oudenaarde spreekt nu meer dan 1 op de 10 kinderen geen Nederlands thuis (10,8%), terwijl dit bij de eerste meeting in het schooljaar 2014-2015 nog 7,7% bedroeg. In Ronse stijgt bij dezelfde vergelijking het percentage van 42,7% naar 43,2%, waardoor bijna de helft van de kinderen zich thuis niet in het Nederlands uitdrukken.

 

Niet enkel een grootstedelijk probleem

Maar ook in landelijke gemeenten wordt dit fenomeen meer en meer zichtbaar. Als we alle steden en gemeenten in de Vlaamse Ardennen* samentellen, stijgt het aantal kinderen die thuis geen Nederlands praten naar 12,8%, terwijl dit in het schooljaar 2014-2015 nog 10,4% bedroeg.“In vergelijking met het grondgebied Vlaanderen blijven de cijfers relatief laag, maar we mogen niet bij de pakken blijven zitten”, stelt Vlaams Parlementslid en burgemeester van Maarkedal Joris Nachtergaele. “Onze leerkrachten krijgen meer en meer te maken met leerlingen die het Nederlands niet machtig zijn. Voor hen wordt het op die manier een onmogelijke opgave om kennis over te dragen.”  

 

Nederlands thuis én in lokale verenigingen

Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts roept ouders op om thuis Nederlands te spreken met hun kinderen. “Daar kunnen ook lokale verenigingen en sportclubs hun steentje aan bijdragen. Zij zijn in onze steden en gemeenten in de Vlaamse Ardennen het kloppend hart van een hechte lokale gemeenschap en zorgen voor fantastische activiteiten. Door Nederlands als verbindend element te gebruiken voorkomen we daarnaast leerachterstand bij kinderen. De lokale besturen kunnen hier hun bondgenoten zijn om nog meer in te zetten op onze moedertaal”, vindt Joris Nachtergaele.

 

* Brakel, Gavere, Geraardsbergen, Horebeke, Herzele, Kluisbergen, Kruisem, Lierde, Maarkedal, Oosterzele, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zottegem en Zwalm

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is