“Breng volledige controle op wapens naar Vlaanderen”

Door Joris Nachtergaele op 12 mei 2020, over deze onderwerpen: Wapens
Wapens Vlaanderen

Uit het jaarverslag rond de Vlaamse wapenhandel in 2018 blijkt dat de invoer van wapens opnieuw toeneemt. Zorgwekkend hierbij is de versnippering van bevoegdheden die leidt tot inefficiënte controle op wapens in ons land. Vlaams Volksvertegenwoordiger Joris Nachtergaele (N-VA) roept nu op om het volledige bevoegdheidspakket de regionaliseren: “De veiligheid van de Vlaming mag niet in gedrang komen”.

Vandaag lichtte de minister-president Jan Jambon in het Vlaams Parlement het jaarlijks verslag van 2018 rond wapenhandel toe. Hierbij kwam vorige week reeds naar voor dat er een zorgwekkende toename is van het aantal ingevoerde wapens in Vlaanderen tijdens het verslag van het Vlaams Vredesinstituut in de Commissie voor Buitenlands Beleid. De minister-president erkende in zijn toelichting dat dit zorgwekkende fenomeen gepaard gaat met een verkokerde controle door de versnipperde bevoegdheden op het federale, Vlaamse en provinciale niveau. Het summum van dit gebrek aan controle is het Federaal Wapenregister, dat na tien jaar nog steeds niet toegankelijk is gemaakt voor de Vlaamse diensten.

 

Homogeen bevoegdheidspakket om veiligheid te garanderen

De Vlaamse en Waalse belangen rond wapenhandel liggen reeds decennialang ver uit elkaar. “Het Waalse wapenbedrijf FN Herstal is in de handen van de overheid. Hoe meer wapens daar kunnen worden uitgevoerd, hoe beter voor de Waalse begroting”, stelt Vlaams Volksvertegenwoordiger Joris Nachtergaele. “Dit staat haaks op de strikte controle die we hier in Vlaanderen op wapens voeren, maar daarvoor blijkt nu dat we als Vlaanderen te weinig bevoegdheden hebben op de invoer en controle op Vlaams wapenbezit en -gebruik.”

 

“Daarom is het nu noodzakelijk om de volledige controle op wapens te regionaliseren om de veiligheid van de Vlaming te kunnen waarborgen”, zegt Joris Nachtergaele. “Daarom dring ik er op aan dat dit op tafel komt te liggen bij de volgende regeringsonderhandelingen of bij een staatshervorming in 2024.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is