Joris Nachtergaele (N-VA) vraagt maatregelen om positie landbouwer in de keten te versterken

Door Joris Nachtergaele op 20 januari 2022, over deze onderwerpen: Landbouw

Vlaams parlementslid Joris Nachtergaele (N-VA) stelde Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits een vraag om uitleg naar aanleiding van de Nederlandse plannen om de positie van de landbouwer te versterken. Volgens Nachtergaele mag ook Vlaanderen niet meer vrijblijvend toekijken bij de oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen en moeten alle pistes nu worden onderzocht.

Samen met de witte rook rond de langverwachte nieuwe Nederlandse regering Rutte IV kwamen de afgelopen weken ook de eerste plannen van het nieuwe kabinet naar buiten. In een opvallende passage in het Nederlandse regeerakkoord wil deze regering de positie van de boer versterken en zal ze hierbij een niet-vrijblijvende bijdrage vragen van banken, toeleveranciers, de verwerkende industrie en de retailsector.

In Vlaanderen hebben we hetzelfde probleem als in Nederland,” zegt Vlaams Parlementslid Joris Nachtergaele. “De machtsverhoudingen tussen landbouwer en retailsector zitten volledig scheef, waardoor de boer het gelag betaalt voor élke crisis in de keten. Het huidige, vrijblijvende ketenoverleg voorkomt niet dat er oneerlijke handelspraktijken blijven bestaan. In haar antwoord gaf de minister alvast aan dat ze ook zal overleggen met haar nieuwe Nederlandse collega over de maatregelen die bij onze noorderburen zullen genomen worden rond de positie van de landbouwer.

Volgens Nachtergaele moet Vlaanderen ook actief gaan analyseren wat de andere mogelijkheden zijn om de landbouwer een betere toekomst te bieden: “De minister kan samen met haar federale collega bevoegd voor Economie ook de piste onderzoeken van het Brits model, waar een ‘Groceries Code Adjudicator’ als waakhond optreedt om een gedragscode binnen de voedselketen af te dwingen zodat ook de landbouwer een eerlijke prijs krijgt voor zijn producten. Afwachten is nu echt geen optie meer.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is