Meer dan een vierde extra hulpvragen bij land- en tuinbouwers

Door Joris Nachtergaele op 10 maart 2021, over deze onderwerpen: Landbouw

In de Vlaamse Commissie Landbouw vond woensdag een hoorzitting plaats met Landelijk Infopunt Vrouwen (LIV) en Boeren op een Kruispunt. Beide organisaties staan land- en tuinbouwers bij in hun bedrijfsvoering, een grote opgave in deze barre coronatijden. Ze stellen daarbij een fikse verhoging vast van meer dan een vierde van de hulpaanvragen. Volgens N-VA parlementsleden Tine van der Vloet en Joris Nachtergaele is dit slechts het topje van de ijsberg. Zij vragen om de drempel richting de hulporganisaties voor Vlaamse boeren verder te verlagen zodat ze sneller hulp durven vragen.

Tijdens de hoorzitting werd dieper ingegaan op de werking van LIV en Boeren op een Kruispunt. Beide organisaties zetten vooral in op het bijstaan van de boeren in moeilijke momenten in hun bedrijfsvoering of het psychologisch welzijn. Door de coronacrisis zijn de hulpaanvragen voor LIV en Boeren op een Kruispunt respectievelijk met 25% en 34% gestegen in 2020 in vergelijking met het jaar voordien.  

“We zijn tevreden dat de minister Crevits voor dit jaar bijna 200.000 euro extra subsidies heeft toegekend aan beide organisaties in deze moeilijke tijden voor de land- en tuinbouwers”, zegt Vlaams Parlementslid Tine van der Vloet. “De lage landbouwprijzen en de hoge werkdruk hebben een immense impact op het psychologisch welzijn van de boer. We vrezen echter dat er nog steeds veel land- en tuinbouwers geen hulp durven vragen.”

In de commissie waren er een aantal vragen over de onafhankelijkheid van LIV t.a.v. van Ferm, de katholieke Vlaamse vrouwenorganisatie. “Boeren zijn terecht trotse mensen, maar hierdoor is de drempel richting het zoeken van hulp voor de land- en tuinbouwer heel hoog“, zegt Vlaams Parlementslid Joris Nachtergaele. “Ondanks de toename van het aantal hulpvragen, blijft de conclusie dat we de landbouwer moeten aansporen om sneller hulp te vragen. De toegankelijkheid van hulporganisaties voor álle land- en tuinbouwers, ongeacht hun overtuiging of lidkaart bij een organisatie, blijft dan ook cruciaal en dat zullen we blijven opvolgen in het Vlaams Parlement.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is