N-VA roept in Vlaams Parlement op tot staakt-het-vuren in Israëlisch-Palestijns conflict

Door Karl Vanlouwe, Joris Nachtergaele, Cathy Coudyser op 19 mei 2021, over deze onderwerpen: Buitenlandse Zaken
Israëlisch-Palestijns conflict

De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement keurde woensdagavond bij spoedbehandeling een resolutie goed over de escalatie van het Israëlisch-Palestijns conflict. De volksvertegenwoordigers veroordelen het escalerende geweld langs beide kanten, roepen op tot een staakt-het-vuren en wijzen op de noodzaak om het internationaal recht te respecteren – aldus N-VA-initiatiefnemers Karl Vanlouwe, Joris Nachtergaele en Cathy Coudyser.

Begin deze maand escaleerden de spanningen tussen Israël en de Palestijnen opnieuw. Wat begon met rellen in Oost-Jeruzalem tussen Palestijnen, joodse kolonisten en de Israëlische politie, escaleerde toen terreurorganisaties Hamas en Islamitische Jihad besloten om vanuit de Gazastrook raketten en mortiergranaten af te schieten op Israël. Het Israëlische leger reageerde op zijn beurt met zeer zware luchtaanvallen op Gaza.

Schrikbeeld van nieuwe burgeroorlog laait op

Helaas is het geweld sindsdien alleen maar toegenomen en is niet langer beperkt tot Jeruzalem en de Gaza-strook. Ook vanuit Syrië en Libanon werden er rakketten afgevuurd op Israël. Daarnaast braken er ook in verschillende Israëlische steden zoals Tel Aviv en Lod gevechten uit en er werden zelfs synagogen in brand gestoken. Het schrikbeeld van een nieuwe burgeroorlog laait op. “Gezien de escalatie van het geweld en de oplopende dodentol, ook van burgerslachtoffers en kinderen, kunnen we niet anders dan een politiek signaal te geven vanuit het Vlaams Parlement,” aldus de indieners.

Zelfbeschikkingsrecht voor joodse en Palestijnse volk

Voor de N-VA is het zelfbeschikkingsrecht van volkeren een hoog goed, beklemtoont Karl Vanlouwe. “Volkeren hebben het recht om hun eigen toekomst in handen te nemen. Net zoals we dit recht verdedigen voor ons Vlamingen, verdedigen we dit ook voor het joodse en voor het Palestijnse volk. Een tweestatenoplossing waarbij beiden door elkaar worden erkend, is dan ook de enige mogelijke uitkomst voor dit conflict.”

Recht op veiligheid

Daarnaast zijn ook het recht op veiligheid en fysieke integriteit een belangrijk principe. Het geweld tegen burgerdoelwitten is in strijd met het internationaal recht, de resolutie veroordeelt dit dan ook ten stelligste. Israël heeft het recht om zijn bevolking hiertegen te beschermen als dit op een proportionele manier gebeurt.

De wapens moeten zwijgen

Er moet zo snel mogelijk een staakt-het-vuren bereikt worden. De wapens moeten zwijgen, er moet ruimte gegeven worden aan de politieke dialoog. Het Vlaams Parlement kijkt hiervoor vanzelfsprekend naar de Europese en internationale gemeenschap die een bemiddelende rol dient op te nemen.

Nederzettingenpolitiek schendt internationaal recht

De illegale nederzettingenactiviteiten van Israël op de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en in de Gazastrook, en de vernietigingen en uithuiszettingen schenden het internationaal recht. Een onmiddellijke stopzetting hiervan door Israël als bezettende macht is cruciaal.

Omdat er nood is aan duurzame vrede en een veilige toekomst, voor Israëli’s én Palestijnen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is