Vlaams minister Zuhal Demir maakt werk van herontwikkeling oude hoeves

Door Joris Nachtergaele op 23 juni 2021, over deze onderwerpen: Landbouw, Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid

Op vraag van Vlaams parlementslid en plattelandsburgemeester van Maarkedal Joris Nachtergaele (N-VA) kondigde Vlaams minister voor Plattelandsbeleid vandaag nieuwe plannen aan rond de herontwikkeling van oude agrarische infrastructuur. De minister zal binnen het Openruimteplatform van de VLM de opdracht geven om een breed Vlaams initiatief op poten te zetten om tot een geïntegreerd plan te komen.

De vraag van Vlaams parlementslid Joris Nachtergaele (N-VA) kwam er naar aanleiding van een oproep van de Antwerpse provincie om op Vlaams niveau aan de slag te gaan met de problematiek rond de herontwikkeling van oude hoeves. De provincie werkte het Landbouwkompas uit dat een handig overzicht inhield van herontwikkelingsopties van oude landbouwsites, maar zag hierbij een mogelijkheid om op Vlaams niveau een actieplatform uit te werken.

Minister Zuhal Demir erkent het positief initiatief van de Antwerpse provincie en wilt nu gehoor geven aan de oproep van het provinciebestuur. De minister gaf in de commissie aan dat het Openruimteplatform de plaats bij uitstek is om op een geïntegreerde manier een antwoord te bieden op de vraag naar herontwikkeling van agrarische infrastructuur.

“De problematiek leeft enorm op het platteland in Vlaanderen. We zien vaak mooie, oude hoeves verkommeren, omdat een nieuwe bestemming vaak te complex is geworden door de vele overheden die bevoegd zijn”, verduidelijkt Joris Nachtergaele. “Met dit initiatief moeten we nu rekening houden met een broos evenwicht. Enerzijds moeten we bij herbestemming rekening houden met de toenemende vraag naar woongelegenheden op het Vlaamse platteland. Anderzijds zie je dat onze landbouwers terecht meer en meer vrezen voor een toenemende druk op landbouwgronden en -infrastructuur waardoor de prijzen de lucht in gaan.”

“Dat de minister nu werk maakt van een breed Vlaams en transversaal initiatief rond de herontwikkeling van agrarische infrastructuur stemt me tevreden. Ik zal het initiatief van de minister van dichtbij blijven opvolgen in de commissie”, besluit Joris Nachtergaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is