Vlaamse Regering kiest voor regio Vlaamse Ardennen

Door Joris Nachtergaele op 12 maart 2021, over deze onderwerpen: Regio Vlaamse Ardennen

In het kader van de regiovorming keurde de Vlaamse Regering vandaag een nieuwe nota goed rond de afbakening van de referentieregio’s. Daarin wordt de oorspronkelijke piste van een grote regio Zuid-Oost-Vlaanderen verlaten en kiest de Vlaamse Regering resoluut voor een referentieregio Vlaamse Ardennen. De lokale N-VA-afdelingen zijn tevreden met de eerste officiële erkenning en afbakening van de Vlaamse Ardennen sinds de ingebruikname van de benaming op het einde van de 19de eeuw.

De Vlaamse Regering wil met de afbakening van nieuwe regio’s de bestuurlijke ‘verrommeling’ en de vele samenwerkingsverbanden die er lokaal bestaan naar de toekomst toe stroomlijnen en meer coherent maken.  Verschillende lokale N-VA-afdelingen in de Vlaamse Ardennen reageerden eerder al afwijzend op de eerste afbakening van de referentiezones, waarbij er werd gekozen voor een ruime referentiezone Zuid-Oost-Vlaanderen. De Vlaamse Regering geeft met de nieuwe afbakening nu gehoor aan de lokale verzuchtingen. Volgende steden en gemeenten zullen worden opgenomen in de regio Vlaamse Ardennen: Brakel, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruisem, Lierde, Maarkedal, Oosterzele, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zottegem en Zwalm.

“De Vlaamse Ardennen kwam oorspronkelijk samen met de regio rond Aalst terecht in de referentieregio Zuid-Oost-Vlaanderen”, legt burgemeester van Maarkedal en Vlaams Parlementslid Joris Nachtergaele uit. “Als we naar de lokale uitdagingen kijken, verschilt onze streek echter heel erg met de regio rond Aalst waar de Brusselse voorstedelijke problematieken spelen. Als we naar de toekomst kijken is het daarom beter om samenwerkingen aan te gaan daar waar we dezelfde bestuurlijke noden hebben.”

“Lokaal zijn we ons allen bewust van het sterke merk dat de Vlaamse Ardennen de afgelopen jaren voor zichzelf heeft gecreëerd”, zegt Joris Nachtergaele. “Het was Maarkedaller Omer Wattez die eind de 19de eeuw voor het eerst de benaming gebruikte voor onze streek met haar karakteristieke landschap. De Vlaamse Regering erkent nu, zoals Omer Wattez dat deed al die jaren geleden, de eigenheid van onze regio. We zijn dan ook blij dat Vlaams Minister Matthias Diependaele in Brussel met succes heeft geijverd voor de Vlaamse Ardennen als referentieregio.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is