WK 2021 als hefboom voor een Vlaams en duurzaam fietsbeleid

Door Joris Nachtergaele op 10 maart 2020, over deze onderwerpen: Toerisme, Fietsbeleid, Fietsen

Vlaanderen bereidt zich volop voor op de hoogmis van het wielrennen: de organisatie van het WK in september 2021. Met een start in Antwerpen en aankomst in Leuven komt het WK voor haar 100ste editie thuis. “Deze mijlpaal in de sportgeschiedenis is niet alleen een geweldig evenement voor de Vlaamse wielerfan, maar kan ook een hefboom zijn voor een langetermijnvisie op ons wielertoerisme en onze fietsinfrastructuur”, vindt Vlaams Parlementslid Joris Nachtergaele. “De Vlaamse overheid doet er alles aan om van dit internationaal volksfeest niet alleen een geweldig evenement te maken, maar om daarnaast in te zetten op duurzaam beleid dat ook na dit WK zal worden verdergezet.”

Op vraag van Vlaams Parlementslid Joris Nachtergaele gaf Vlaams minister voor Toerisme  Zuhal Demir vandaag een stand van zaken over de voorbereidingen van het 100ste WK wielrennen dat in Vlaanderen wordt georganiseerd tussen 18 en 26 september 2021. “De voorbereidingen lopen vlot en liggen op schema”, antwoordde Minister Zuhal Demir. “De Vlaamse overheid werkt nauwgezet samen met specialisten ter zake die met de Vlaamse wielerklassiekers reeds heel wat ervaring hebben opgebouwd.”

 

Boost voor het Vlaams fietsbeleid

Voor de Vlaamse overheid is de organisatie van dit internationaal sportevent daarnaast een katalysator voor een duurzaam fietsbeleid. “De minister gaf aan dat ze een maximale maatschappelijke return tracht te halen. Zo moet dit WK een boost zijn voor de verdere uitbouw van het Vlaams fietsbeleid”, stelt Joris Nachtergaele. “Meer functioneel en recreatief fietsen, meer innovatie en betere infrastructuur zorgen ervoor dat dit WK ook zal bijdragen aan het duurzaamheidsbeleid van deze Vlaamse Regering.”

 

Directe return van 30 miljoen euro voor Vlaamse economie

Studies rond de organisatie van voorbije WK’s tonen aan dat de directe economische impact ongeveer 30 miljoen euro zal bedragen. “Als je weet dat de Vlaamse Regering voor maximum 13 miljoen euro steun heeft toegekend, is hier uiteraard sprake van een prima investering.”, zegt Joris Nachtergaele. “Daarnaast zullen we er alles moeten aan doen om onze verschillende troeven zoveel mogelijk in de kijker te plaatsen, want dit is een unieke kans die wie niet mogen laten liggen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is