Corona brengt toerisme Vlaamse Ardennen zware klappen toe

Door Joris Nachtergaele op 1 juli 2021, over deze onderwerpen: Regio Vlaamse Ardennen, Toerisme

Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van Maarkedal Joris Nachtergaele (N-VA) roept alle beleidsmakers in de Vlaamse Ardennen op om aandacht te geven aan de relance van het toerisme in de streek. Hij reageert hiermee op de nieuwe cijfers die Toerisme Vlaanderen vandaag publiceerde omtrent het aantal overnachtingen in de streek. “Met 216.491 overnachtingen in onze streek daalt het aantal overnachtingen met 44,6%”, zegt Joris Nachtergaele. “Nu het einde van de coronatunnel in zicht lijkt, is het tijd voor actie.”

“Dat corona een zware impact zou hebben op het aantal toeristische overnachtingen in de streek was uiteraard te voorspellen. In de Vlaamse Ardennen daalt het aantal overnachtingen nu van 390.829 in 2019 naar 216.491 in 2020. Voor mijn eigen gemeente Maarkedal gaan we van 24.006 naar 13.562 overnachtingen, oftewel een daling van 43,5%”,  legt Joris Nachtergaele uit. “Ondanks de zware impact van een voorjaar zonder wielerklassiekers in 2020, zien we toch dat we ook onze inspanningen om heel wat binnenlandse toeristen aan te trekken voor een vakantie in eigen land heeft geloond. De gemiddelde Vlaamse daling van het aantal overnachtingen ligt immers op 55,4%, wat een pak hoger is dan de 44,6% in de Vlaamse Ardennen.”

De burgemeester van Maarkedal gelooft rotsvast in de economische meerwaarde die verblijfstoerisme heeft voor onze streek. “Begin vorig jaar berekende de Vlaamse Statistische Autoriteit de economische meerwaarde van toerisme voor Vlaanderen en kwam daarbij uit op 7,2 miljard euro per jaar. Onze streek heeft met haar prachtig landschap alle troeven om zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen aan te trekken. Dat levert hier in onze streek vele jobs op in sectoren die het de afgelopen tijd heel moeilijk hebben gehad zoals de horeca.”

Vanuit Vlaanderen worden daarom volop plannen uitgerold om het toerisme in de Vlaamse Ardennen volop te steunen. “Naast de heropstart van Vlaanderen Vakantieland op onze openbare omroep zal Vlaams minister voor Toerisme Zuhal Demir ook investeren in een nieuw belevingscentrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde, dat het huidige, gedateerde concept moet vervangen”, zegt Joris Nachtergaele. “Nu moeten ook de lokale besturen volop inzetten op de relance van ons lokaal. Mijn gemeente is bijvoorbeeld een toeristische samenwerking aangegaan met Hoeselt en Hooglede. Ik geloof sterk dat het aantal overnachtingen met ons duwtje in de rug heel snel terug naar het niveau van 2019 kan komen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is