Burgemeester Maarkedal
Kruimelpad
Vlaanderen erkent Vlaamse Ardennen officieel als 'landschapspark': “Dit geeft veel mogelijkheden”
De Vlaamse regering heeft de Vlaamse Ardennen erkend als 'landschapspark'. “Dit geeft veel mogelijkheden om ons sterk merk uit te spelen”, klinkt het.
De regio Vlaamse Ardennen werd vrijdagmiddag tijdens een ministerraad erkend als een van de nieuwe landschapsparken. Geraardsbergen, Horebeke, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Zottegem en Zwalm dienden samen met de provincie Oost-Vlaanderen, het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, Toerisme Oost-Vlaanderen en Solva een kandidaatdossier in bij de Vlaamse regering. De regio kan nu rekenen op 489.000 euro per jaar.
“Het zijn de burgemeesters die aan het stuur zitten”, zegt de Maarkedalse burgemeester Joris Nachtergaele (N-VA), wiens gemeente centraal ligt in het park. “Dat was belangrijk, de stuurgroep moet bestaan uit lokale mensen. Onze Vlaamse Ardennen zijn een sterk merk, de fondsen kunnen gebruikt worden voor toeristische doeleinden, om de lokale economie te stimuleren en de typische landschapselementen te ondersteunen.”
Geen gevolgen voor eigenaars
“Er komen geen nieuwe regels of beperkingen”, zegt Nachtergaele. “Een landschapspark is geen extra overheid. Eigenaars of gebruikers van percelen gelegen binnen het landschapspark zullen hiervan geen gevolgen ondervinden. Het landschap wordt ook niet wettelijk beschermd. Op het vlak van vergunningen verandert er niets. Dat willen we blijven onderstrepen. Elk van de partners kan ook uit de samenwerkingsovereenkomst stappen, mocht dat nodig zijn. Ik denk dat dit vooral een enorme waardering is voor onze streek. Volgens mijn bronnen kwamen we er zelfs als sterkste dossier uit. Een pluim dus voor wie hier aan meewerkte.”
Homogene regio
Ook Marnic De Meulemeester (Open VLD), burgemeester van Oudenaarde, is tevreden. “Deze erkenning biedt brede kansen en perspectieven om onze regio verder op de kaart te zetten. De beslissing zal ongetwijfeld een belangrijke hefboom zijn om ons toerisme en landschap verder te promoten. Joris en ikzelf hebben hard gevochten om de beslissingbevoegdheid bij de gemeenten te houden en niet aan de provincie te geven.”
Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Onroerend Erfgoed én Zottegemnaar, is trots op de erkenning voor 'zijn' regio. “De Vlaamse Ardennen zijn bijzonder. Zowel qua bevolking, economie als landschap is het een erg homogene regio. Daarnaast hebben we vele erfgoedparels en beschermde landschappen. Dat geeft ons een heel sterke identiteit. De regio heeft gigantisch veel te bieden. Door onze gemeenschappelijke troeven veel meer uit te spelen - door deze sterke, nieuwe bovenlokale samenwerking - zullen we in staat zijn de regio nog meer op de kaart te zetten en de gezamenlijk geformuleerde uitdagingen aan te pakken.”
De gemeente Brakel besloot eerder om niet in het park te stappen. Burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open VLD) wenst de betrokken gemeenten proficiat met de erkenning. “Of we alsnog zouden instappen? Dat weet ik niet, we moeten eerst de beslissing en voorwaarden bekijken.”
Kluisbergen staat intussen wel met één voet in het park. “Maar wij hebben een 'Zwitserland-statuut'”, zegt schepen Lode Dekimpe (Gemeentebelangen). “We wilden in de eerste fase vooral niet blokkeren en vroegen dat de sturing bij de gemeenten zelf ligt. Dat is blijkbaar het geval. Nu de erkenning een feit is, zit iedereen weer aan tafel en zullen we dit als gemeente herbekijken. Voor ons is het belangrijk dat er geen extra regels opgelegd kunnen worden, ook niet aan de landbouw.”
Bron: Het Nieuwsblad, Peter Malaise