“Faire prijzen voor de boeren via steun aan landbouwcoöperaties”

Door Joris Nachtergaele op 24 september 2020, over deze onderwerpen: Landbouw

Vlaams parlementslid Joris Nachtergaele (N-VA) pleit voor meer Vlaamse steun aan coöperaties in de landbouwsector. “De coronacrisis heeft de mensen doen beseffen welke belangrijke rol de lokale boer in onze voedselvoorziening speelt. Hij verdient dan ook een faire prijs voor zijn producten. Ik heb Vlaams minister van Landbouw Crevits daarom gevraagd om meer steun toe te kennen aan landbouwcoöperaties.”


“Dank zij de coronacrisis krijgt de lokale landbouwer opnieuw de waardering die hij of zij verdient. De mensen beseffen weer dat de boer dichtbij huis instaat voor hun voedselvoorziening, zelfs in moeilijke omstandigheden. De steun voor lokale landbouw is dan ook terecht toegenomen”, zegt Vlaams Parlementslid en burgemeester van Maarkedal Joris Nachtergaele.


Toch zagen de landbouwers de afgelopen maanden heel wat zwarte sneeuw. Heel wat prijzen van landbouwproducten kelderden door onder meer de sluiting van de horeca. De retailsector profiteerde van dit overschot aan aanbod en betaalde de landbouwers in vele gevallen minder dan voor de crisis. Nochtans veranderde er voor de consument helemaal niets aan de kassa. Die situatie wordt onder meer in de hand gewerkt door de zwakke onderhandelingspositie van de individuele landbouwer.
“Daarom vroeg ik Vlaams Minister voor Landbouw Hilde Crevits of er niet meer steun kan komen voor de landbouwcoöperaties. Samen staan de landbouwers sterker in onderhandelingen om een faire prijs te bedingen voor hun producten.”


“De minister liet in haar antwoord weten dat ze momenteel onderzoekt welke steunmaatregelen ze kan nemen na 2020 op basis van het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid,” zo verduidelijkt Nachtergaele. “Als ondervoorzitter van de Vlaamse Commissie Landbouw volg ik dit dossier op de voet op en ik zal elk voorstel steunen dat de positie van de landbouwer in de productieketen kan versterken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is