Steun voor groeiende toeristische sector Vlaamse Ardennen blijft prioriteit

Door Joris Nachtergaele op 2 juli 2020, over deze onderwerpen: Regio Vlaamse Ardennen, Toerisme

Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van Maarkedal Joris Nachtergaele (N-VA) reageert hiermee op de toerismecijfers voor de Vlaamse Ardennen in 2019 en de voorlopige cijfers van het eerste kwartaal van 2020. “Met 390.829 overnachtingen doen we opnieuw 2,6 procent beter dan 2018, toen het nog 380.850 overnachtingen waren. In 2015 klokte het aantal overnachtingen in de Vlaamse Ardennen nog af op 310.277, een stijging met bijna 6% in een periode van vijf jaar”, zegt Joris Nachtergaele. “Ook in de eerste twee maanden van 2020 zagen we opnieuw een stijging. In maart nam corona echter ons leven over en ging de horeca dicht. Er komen nu cruciale maanden aan voor het toerisme en de horeca in de streek en vanuit Vlaanderen maar ook lokaal moeten we hen blijven steunen.”


Corona stopt onafgebroken groei toerisme Vlaamse Ardennen


“Vorig jaar was opnieuw een topjaar voor het toerisme in de Vlaamse Ardennen. Onze streek heeft vele troeven om uit te spelen en wordt terecht meer en meer erkent als prachtige streek om je vakantie door te brengen. De cijfers bevestigen dit nogmaals. In mijn eigen gemeente Maarkedal zien we bijvoorbeeld een toename van het aantal overnachtingen van 20.792 in 2015 naar 24.006 in 2019 ofwel een stijging met meer dan 15%”, benadrukt Joris Nachtergaele. “Dat we in het eerste kwartaal van 2020 nu een daling zien van 3,4% in het aantal overnachtingen in de Vlaamse Ardennen ten opzichte van 2019, is te wijten aan een rampzalige maand maart waarin noodzakelijke maatregelen werden genomen om het coronavirus in te dijken. Het tweede kwartaal van 2020 kondigt zich uiteraard nog slechter aan.”


Relance van toerisme in de Vlaamse Ardennen


Een recente studie van de Vlaamse Statistische Autoriteit toont aan dat toerisme in Vlaanderen jaarlijks meer dan 7 miljard euro opbrengt. “De jaarlijkse groei van ons toerisme en de directe en indirecte opbrengsten voor de economie bevestigen dat elke steun vanuit de overheid om de toeristische sector in de Vlaamse Ardennen opnieuw te lanceren dubbel en dik terug zal verdiend worden. Het is daarom ook een voorbeeld van een slimme investering in onze streek.”
Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir lanceerde voor deze zomer ‘Vlaanderen Vakantieland 2.0’ en spoort de Vlamingen aan om hun vakantie in eigen land door te brengen. “Op mijn vraag heeft de minister hier de nadruk gelegd op toeristische bestemmingen naast de al populaire kust- en kunststeden in Vlaanderen. Daardoor komt onze streek volop in de kijker te staan.”, zegt Joris Nachtergaele. “In het najaar worden de wielerklassiekers gepland en zal o.a. de Ronde van Vlaanderen gereden worden. Het wordt een cruciale periode voor onze lokale horeca. Ik zal de minister dan ook vragen naar haar initiatieven om ons toerisme ook in het najaar in de kijker te zetten in binnen- en buitenland.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is