“Zolang er met cash betaald wordt, moet er cash kunnen afgehaald worden”

Door Joris Nachtergaele op 27 maart 2023

Uit een bevraging van de Europese Centrale Bank blijkt dat het in geen enkel ander land in de Eurozone zo moeilijk is om cash af te halen als in België. Terwijl geldautomaten verdwijnen door de hoge beheerskosten, heffen nog steeds 34 Vlaamse gemeenten alsnog belastingen op geldautomaten. Dat blijkt uit een antwoord van minister Bart Somers op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Sofie Joosen (N-VA). Joosen roept, samen met haar partijgenoot Joris Nachtergaele, die 34 lokale besturen op om die belasting op geldautomaten grondig te evalueren.

Uit een recente studie van de Europese Centrale Bank (ECB) blijkt dat nergens in de eurozone de inwoners zo ontevreden zijn over de beschikbaarheid van geldautomaten als in België. Volgens de cijfers van bankenfederatie Febelfin is het aantal geldautomaten in ons land op tien jaar tijd dan ook meer dan gehalveerd, van 15.946 in 2012 naar 5.479 eind 2021. Ruim een kwart van de Belgen gaf in diezelfde studie aan moeilijkheden te ondervinden om aan cash geld te geraken.

Dat zoveel geldautomaten verdwijnen, baart de steden en gemeenten grote zorgen. De vrees bestaat dat de dekking via het Batopin-plan (een gedeeld netwerk van neutrale geldautomaten, de zogenaamde CASH-punten) onvoldoende zal zijn. De betrokken banken beloofden dat 95% van de bevolking een automaat zal vinden binnen een straal van vijf kilometer in vogelvlucht.

Burgemeesters Joosen uit Duffel en Nachtergaele uit Maarkedal, beiden ook Vlaams parlementslid voor de N-VA, vrezen dat de werkelijke afstand, vooral in plattelandsgemeenten, groter zal zijn dan die beloofde vijf kilometer. Daarom roepen zij de lokale besturen die nog steeds belastingen heffen op geldautomaten op om de reglementering te evalueren en aan te passen. Van de 34 steden en gemeenten die deze belasting nog heffen springt vooral het cijfer van Gent in het oog. Zij innen via deze belasting jaarlijks maar liefst bijna 600.000 euro. Ook in Kortrijk, Liedekerke, Tienen, Oostende en Mechelen gaat het om aanzienlijke bedragen.

“De banken zetten meer en meer in op het digitale, maar moeten zorgen dat iedereen mee kan. Ook senioren en mensen die niet bedreven zijn in digitaal bankieren. Die burgers mogen niet worden uitgesloten van betalingsverkeer. Geldautomaten in de buurt moeten een basisrecht zijn en blijven. Zolang er met cash betaald wordt, moet er ook cash kunnen afgehaald worden”, aldus Vlaams parlementslid en burgemeester Joris Nachtergaele.  

“Een vrijstelling van belasting op geldautomaten kan financiële instellingen er misschien van overtuigen om hun geldautomaten in landelijke gemeenten te behouden”, zegt Vlaams parlementslid en Duffels burgemeester Sofie Joosen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is